Wat houdt een concurrentiebeding precies in?

Bekijk het overzicht

Hebt u kort geleden uw contract verlengd maar stond er iets in over concurrentiebeding dat u niet helemaal begreep? Zou u hier graag eens een deskundige mening over horen? Of gaat u juist een ander bedrijf overnemen namens uw onderneming en wilt u goed op de hoogte zijn van concurrentiebeding voordat u uzelf aan de overeenkomsten begeeft? Op deze pagina zit u in ieder geval goed, want u kunt hier alles lezen over concurrentiebeding. Hieronder leggen wij u bijvoorbeeld uit wat de term nu precies inhoudt en wat voor verschillende vormen van concurrentiebeding er zijn. Wij lichten dan ook meteen het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst nader toe. Dan weet u dankzij ons handige overzichtje meteen alles over dit onderwerp.

Wat betekent concurrentiebeding?

U bent natuurlijk niet zomaar op deze pagina terecht gekomen, dus u hebt wel enig idee van wat concurrentiebeding betekent. Maar hebt u eigenlijk ook een idee van de precieze definitie? Concurrentiebeding betekent dat twee partijen een overeenkomst sluiten waarbij de ene partij verplicht is om geen concurrentie te voeren met de ander. Zowel zelfstandige ondernemers als loondienst werknemers hebben hiermee te maken. De arbeidsovereenkomst tussen baas en arbeider bepaalt dit meestal, maar het komt ook geregeld voor in overeenkomsten bij overname van bedrijven. Het is bedoelt om te zorgen dat een persoon geen concurrentie gaat voeren met het bedrijf in wiens naam hij die kennis heeft opgedaan. Ook zou het natuurlijk onredelijk zijn van iemand om direct na het verkopen van zijn bedrijf een nieuw bedrijf op te zetten dat de concurrentie aangaat met zijn voormalige onderneming.

Waar komt u het tegen?

Zoals gezegd is het concurrentiebeding een cruciaal onderdeel van de overeenkomst bij overname van een bedrijf. Toch hebben de meeste mensen er eigenlijk alleen maar mee te maken bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst. In dat geval zijn er twee verschillende vormen van concurrentiebeding. In het eerste geval, wordt er nog voor aanname van de betreffende werknemer afgesproken dat deze de kennis en ervaring niet zal gebruiken in concurrentie met het bedrijf waarvoor hij gaat werken. In het tweede geval wordt deze afspraak pas gemaakt bij het vertrek van de werknemer, die dus belooft om de opgedane kennis en ervaring niet te zullen gebruiken tegen het bedrijf. Het concurrentie is echter niet het enige beding in de arbeidsovereenkomst en wordt vaak samen geplaatst met een geheimhoudingsbeding, een non-sollicitatie beding en een relatiebeding. Kort gezegd komen deze bedingen erop neer dat de werknemer geen vertrouwelijke informatie zal verspreiden, niet voormalige collega’s zal werven voor een andere onderneming en geen zakelijke contacten van zijn voormalige werkgever te zullen benaderen.

Stap naar de advocaat!

Hebt u behoefte aan meer informatie over concurrentiebeding? Liggen de zaken nogal ingewikkeld en hebt u vragen op dit gebied of zelfs dringend juridische hulp nodig? U kunt vandaag nog contact opnemen met een deskundige advocaat die u hier verder in begeleidt. Wij hopen u in ieder geval voldoende geïnformeerd te hebben om uw vragen preciezer te kunnen formuleren.