Juridisch en feitelijk werkgever: dit zijn de verschillen

Werkgever is verantwoordelijk voor personeel

Ben je je eigen bedrijf begonnen, of ben je van plan om dit te gaan doen, en neem je personeel in dienst? Dan wordt je natuurlijk verantwoordelijk voor je werknemers. Dit ben je op twee manieren, als feitelijk werkgever en als juridisch werkgever. Voor veel kleinere bedrijven zijn deze taken overweldigend. Gelukkig kun je het opsplitsen door het juridisch werkgeverschap uit handen te geven. Hoe dat precies werkt, lees je in dit blog.

Verschil tussen juridisch werkgeverschap en feitelijk werkgeverschap

Wat is het verschil precies tussen het juridisch werkgeverschap en het feitelijke werkgeverschap? Laten we bij het begin beginnen. Het feitelijk werkgeverschap zijn de dingen waar je bij het begrip ‘werkgever’ waarschijnlijk aan denkt. Jij bent verantwoordelijk voor het aansturen van je medewerkers op de werkvloer om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden op de juiste manier en veilig uitgevoerd worden. Het gaat eigenlijk om de dagelijkse gang van zaken. Als juridisch werkgever ben je onder andere verantwoordelijk voor het uitbetalen van je personeel, het opstellen, verlengen en beëindigen van contracten en de administratie.

Risico’s en verplichtingen als werkgever

Zowel als juridisch als feitelijk werkgever heb je verplichtingen en neem je risico’s. Zo moet je ervoor zorgen dat je personeel de werkzaamheden altijd op een veilige manier uit kunnen voeren. Bovendien is het belangrijk om de administratie van je bedrijf altijd goed bij te houden. Je wilt je werknemers immers op tijd uitbetalen, de zaken goed op orde hebben en je hebt de administratie nodig voor het doen van belastingaangifte. Is een werknemer (langdurig) ziek? Dan moet je degene door blijven betalen.

Juridisch werkgeverschap uit handen geven met payroll

Jij wilt natuurlijk de baas blijven binnen je bedrijf. Het feitelijk werkgeverschap wil je dan niet uit handen geven. Maar het juridisch werkgeverschap is een ander verhaal. Daarom kiezen veel ondernemers (vooral van kleinere bedrijven) voor payrolling. Je geeft dan het juridisch werkgeverschap uit handen aan een payrollbureau. Zij moeten de administratie verzorgen, contracten opstellen, werknemers bij ziekte doorbetalen en meer. Dat terwijl jij gewoon de baas blijft binnen je eigen bedrijf. Ideaal!

Wil je meer weten over payroll? Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder.