Rijexamen door winterweer en wind

Code rood en je rijexamen

Als je bijvoorbeeld bij een rijschool in Arnhem lest, dan heb je geen last gehad van het slechte winterweer. Het noorden van ons land had echter te kampen met ijzel en sneeuw. Wegen waren nagenoeg onbegaanbaar. Het KNMI raadde dan ook aan om alleen de weg op te gaan wanneer dit echt nodig was. Veel rijexamens werden hierdoor verzet naar een later tijdstip. Hoe gaat dit in zijn werk? En ben je nu wel of niet verzekerd als je rijschool beslist om toch de weg op te gaan in Arnhem met winterweer? Wij leggen het graag voor je uit.

Schadevergoeding bij slecht weer?

Onlangs verscheen er in de Telegraaf een stuk over dat automobilisten niet verzekerd zouden zijn bij code rood. Verzekeraars zouden de schade niet of maar gedeeltelijk uitkeren. Voor rijscholen zou dit betekenen dat rijexamens bij slecht weer beter uitgesteld kunnen worden. Verzekeraar Bovemij, waarbij de meeste rijscholen zijn aangesloten, ontkent dit echter. Gemaakte schade wordt gewoon vergoed. Wel is de kans op roekeloos rijgedrag groter bij deze omstandigheden, waardoor een automobilist alsnog onverzekerd is.

Geen uitzonderingbesterijles

Je hoeft dus niet snel naar huis te rijden wanneer code rood wordt afgegeven. De schade die een rijschool maakt wordt gewoon vergoed. Zijn er dan uitzonderingen? Nee. Het is zelfs zo dat wanneer je in Duitsland een ongeluk krijgt en je rijdt zonder winterbanden, je de schade vergoed krijgt. Een boete van de overheid is wel mogelijk. Ook voor winterweer, zonder dat code rood is afgegeven, zijn geen omstandigheden. Je rijschool in Arnhem kan dus gewoon de weg op als er sneeuw ligt.

Examen afgelast. En nu?

Is je rijexamen in de winter gepland, dan kan het zomaar voorkomen dat deze afgelast wordt doordat er sneeuw ligt. Is dit het geval, dan wordt je vaak pas op het laste moment door je rijschool op de hoogte gebracht. Als je begonnen bent, kan het zijn dat je rijexamen vroegtijdig wordt afgelast. Heb jij voor je uitgestelde rijexamen nog een rijles gehad? Dan wordt hiervoor kosten in rekening gebracht. Uiteraard hoef je niets te betalen voor een afgelast examen. Het CBR probeert binnen 2 weken een nieuwe datum te plannen.

Gaat je rijexamen door? Hier een paar tips

Ligt er alleen sneeuw in Arnhem? Dan is de kans groot dat het rijexamen gewoon doorgaat. Is dit het geval, houd dan rekening met het volgende:

  1. Pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan
  2. Houd voldoende afstand van je voorliggers
  3. Benader verkeerslichten, rotondes en kruispunten voorzichtig
  4. Rem op tijd en niet te hard
  5. Rijd voorzichtig door bochten
  6. Let goed op bij het invoegen en uitvoegen
  7. Let op bij het nemen van voorrang. Andere bestuurders kunnen gaan glijden

Blijf op de hoogte

Heeft je rijschool in Arnhem je rijexamen in de winter gepland? En is de weervoorspelling slecht? Dan doe je er verstandig aan om de website van het CBR in de gaten te houden. Driemaal per dag wordt er hier aangegeven of examens afgelast worden. Dit gebeurt per plaats en provincie. Zo weet je dus altijd zeker of je rijexamen in bijvoorbeeld Arnhem wel of niet doorgaat. De beslissing om een examen wel of niet door te laten gaan wordt gemaakt door alle examinatoren van het CBR en niet door jouw rijschool in Arnhem.