Zo herkent u een histamine intolerantie

Teveel histamine veroorzaakt allergische klachten

Er zijn verschillende cellen in het lichaam aanwezig die histamine bevatten. Een stijging van histamine in het lichaam veroorzaakt allergische klachten. Vermoedt u dat u last heeft van een histamine intolerantie? Doe dan een histamine intolerantie test of lees informatie over histamine intoleratie. Voor meer artikelen over gezondheid kunt u terecht op onze site.

Hoe worden de klachten veroorzaakt?

De allergische klachten die wijzen op een histamine intolerantie worden dus veroorzaakt door een stijging van histamine in het lichaam. Specifiek in het bloed en in de darmen zorgt een hoog histaminegehalte voor allergische symptomen. Een te hoog histaminegehalte in de darm wordt veroorzaakt door een histamine intolerantie of door een tekort aan het enzym dat histamine afbreekt.

Wat zijn de symptomen van histamine intolerantie?

U herkent een histamine intolerantie aan de volgende symptomen:

  • Slapeloosheid
  • Een brijachtige ontlasting
  • Een verstopte neus
  • Jeuk of een rode, vlekkerige huid
  • Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag
  • Hoofdpijn
  • Diarree

Er zijn veel cellen in het lichaam die histamine bevatten. Wanneer deze geprikkeld worden, kan de histamine worden vrijgegeven en zo ontstaat er een toename in het histaminegehalte. Deze stijging kan een versnelde hartslag en hartkloppingen veroorzaken.

Testen op een histamine intolerantie

Wanneer u denkt dat u een histamine intolerantie heeft, dan wordt er aangeraden om eerst een test te doen. Het histaminegehalte in de ontlasting wordt bepaald. Het ontlastingsmonster dient afgenomen te worden wanneer u iets heeft gegeten of gedronken dat de kenmerkende klachten veroorzaakt, zoals rode wijn of chocolade.