In de bouw wordt flexibiliteit gevraagd

Mee schakelen met de wensen van de opdrachtgever in de bouw

Aannemers hebben een zware tijd achter de rug. Het aantal opdrachten in de bouw liep sterk terug. Bouwbedrijven moesten worden gesaneerd en werknemers in de bouw stonden vaak zonder werk langs de kant. Het heeft de aannemers uitgedaagd om flexibeler te werken en te schrappen in de bedrijfskosten. Het heeft in de huidige tijd wel voordelen opgeleverd. De flexibiliteit zorgt ervoor dat personeel gemakkelijker kan worden ingezet. De kosten van het bestek konden worden verlaagd. Door nu gebruik te maken van de ervaringen uit de moeilijke tijd, zal naar verwachting de bedrijfswinst van aannemers in de bouw weer toe kunnen nemen. Een deel van de impopulaire maatregelen kan worden teruggedraaid. De rotsvaste zekerheden voor personeel in de bouw zal naar verwachting echter niet meer terugkeren. Bouwvakkers zullen moeten wennen aan een situatie waar het niet altijd zeker is dat er ook op de langere termijn werk voor ze is.

Aannemers hebben steeds minder vaak mensen in loondienst

Een van de maatregelen was de minder zekere positie voor werknemers. Een sterke opkomst van payrolling voorzag in een behoefte. Hierbij werd de rechtszekerheid voor bouwvakkers overgenomen door een payrollbedrijf. De aannemers zelf zorgden voor de selectie en loonafspraken. De uitvoering, die normaal bij het bedrijf intern lag, werd nu op een voordeligere manier geregeld door de payroll organisatie. Het heeft flink gescheeld in de bedrijfskosten van de aannemers. Zolang er voldoende werk in de bouw is zullen ook de bouwvakkers zelf er alleen maar profijt van hebben. Altijd duidelijkheid over salarisbetaling en arbeidsvoorwaarden. De onzekerheid? Die is helaas voor werknemers in de bouw en andere sectoren op de koop toe te nemen.

5 Manieren om de bedrijfskosten in de bouw binnen de perken te houden

Door het aan moeten halen van de broeksriem bij aannemers heeft het merendeel van de aannemers in de bouw de recessie weten te overleven. Dat heeft pijn gedaan bij de aannemers. Aan de andere kant heeft de noodzaak om na te moeten denken over oplossingen ook geleid tot inzicht in de manier om de bedrijfskosten in de bouw te drukken. Deze manieren worden meegenomen in de huidige tijd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Flexibel inzetbaar personeel
  • Gebruikmaken van stimuleringsmaatregelen
  • Slimmere inkoop materialen voor de bouw
  • Kleinere bonussen en extra’s
  • Kleinere overhead

De kleinere overhead heeft zich vooral vertaald in medewerkers die meer taken dan voorheen combineerden. Denk bijvoorbeeld aan de aannemers die voorheen een aparte calculator in dienst hadden en de calculatie er nu zelf bij doen.

De moderne aanpak van een bouwbedrijf

Wilt u zelf eens bekijken hoe de aannemers flexibel voor u werken? Zoekt u een bedrijf dat voor u de bouw goed en voordelig kan realiseren? Bekijk dan als voorbeeld de website van dit bouwbedrijf.